facebook

Eendragt Duurzame Energie Eendragt Zon Eendragt Leden Mijn verbruik inloggen Mijneendragt

Eigen projecten 

 

 Onze eerste molen was in juli 1993 een feit. De lokatie, een parkeer terrein nabij het zwembad “De Schots” in Denhelder, hebben we gekozen omdat daar geen bestemmingsplanprocedure moest worden gevoerd. De gemeente had daar zelf begin tachtiger jaren een 25 KW molen geplaatst die een stormachtige nacht niet had overleeft. Onze LW 15/75 is vervangen en de gegevens hierover vindt U in ons archief.

De Eendragt 2  (lokatie)
De vervanger heet Vestas V29. Bij onze eerste molen zijn we tegen wat problemen aangelopen die we met deze molen wilden voorkomen. De Eendragt 1 stond op een 30 meter mast te dicht bij het zwembad waar de opbrengst achter bleven. Ook stond hij dicht bij een woonwijk van waaruit er regelmatig geluidsklachten kwamen. We kozen daarom voor een lokatie ongeveer honderd meter verderop aan de andere kant van het parrkeerterrein
Daarvoor moest het bestemmingsplan gewijzigd worden. Door allerlei bezwaarschriften duurde de procedure ruim twee jaar en hadden we een extra kostenpost van € 40.000,-.
In oktober 2002 werd De Eendragt 2 geplaatst. Bewust hebben we voor deze molen gekozen. We zochten een betrouwbare maar vooral stille molen omdat hij dicht bij woonhuizen en een zwembad kwam te staan. Echter de eerste maand na het opstarten kwamen er vele klachten uit de woonwijk. Vestas bleek een tandwielkast te hebben geplaatst die een zwaar bonkend geluid maakte. Gelukkig werd dit snel opgelost door op één dag de tandwielkast te vervangen door een stiller exemplaar.Opbrengstgegevens

 

Windpark Anna Paulowna

Op de kanaaldijk in Anna Paulowna stond begin negentiger jaren het experimentele windpark van de Fa Bouma al een tijdje stil. De Eendragt is toen benaderd om daar iets aan te doen.
Samen met particulieren en organisaties is toen WP Anna Paulowna opgericht. De 16 Bouma-masten werden voorzien van LW 18/80 turbines en deze maakten hun eerste draaiuren in juli 1995. Het park was eigendom van WP Anna Paulowna bv(9 molens) en Lagerweij Exploitatie bv (7molens). Zie gegevens en historie.

 

     


Windpark Westeinde (locatie)

Medio 2005 werden de molens van WP Anna Paulowna afgebroken. Zij moesten plaats gaan maken voor grotere molens. De LW 18/80 turbines zijn verkocht aan de fa WES voor een tweede bestemming. De masten waren rijp voor de sloop. Opbrengstgegevens


 Ook kreeg het park een nieuwe naam: “Windpark Westeinde” met als aandeelhouders WP Anna Paulowna en Lagerweij Exploitatie bv 
De 7 x NM52-900KW werden in februari 2006 opgeleverd en staan op een 50 meter mast. Het is een prima windlocatie en de molens presteren hier prima.
Jammer dat molen zes in december 2006 bliksemschade opliep waardoor hij een maand heeft stilgestaan. Ook de sensoren voor ijsdetectie en slagschaduw zetten de molens weleens onbedoeld stil. 

     

                

t'Kerststalletje (lokatie)

Op 27 december 2006 heeft ’t Kerststalletje zijn eerste bijdrage geleverd aan de duurzame energie. Deze molen heeft zijn naam te danken aan de lokatie met de gelijkluidende naam op de Nieuwe Haven. De procedures rond deze molen hebben meer dan 10 jaar geduurd. Voor een eerdere lokatie (Oostoever) hadden we reeds een bouwvergunning echter bezwaren van het vliegveld De Kooy deed ons verkassen. Uiteindelijk zijn we op Defensieterrein terecht gekomen. De V47 660KW exploiteren we met twee andere deelnemers in V.O.F. Oosterwind.

 

            

 

 opbrengstgegevens

 
Relaties
Ondersteunen